Iedereen moet pijnvrij kunnen bewegen

Maatschappelijk probleem

In 2021 gaf 12 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder aan dat pijn hun normale werkzaamheden belemmerde, of het nu ging om werk buitenshuis of huishoudelijk werk. Bijna 23 procent van degenen met pijnklachten kreeg sterke pijnstillers, opioïden, voorgeschreven, wat zes keer meer is dan degenen zonder pijnklachten. Dit blijkt uit CBS-analyses van de Gezondheidsenquête.

 

Het percentage mensen dat pijnklachten ervaart bij hun dagelijkse bezigheden is sinds 2014 nauwelijks veranderd. Vrouwen melden deze belemmeringen vaker dan mannen, met percentages van 15 en 8 procent. Naarmate mensen ouder worden, neemt de mate van hinder door pijn toe. 

 

Mensen die hinder ondervinden van pijn in hun dagelijks leven ervaren ook andere gezondheidsproblemen. Ze beoordelen hun gezondheid minder vaak als goed of zeer goed (30 procent), vergeleken met degenen zonder pijnklachten (84 procent). Ze rapporteren ook drie keer vaker slaapproblemen en hebben meer contact met zorgverleners zoals huisartsen, specialisten, psychologen, fysiotherapeuten, en alternatieve genezers.

 

De invloed van pijn

Pijn is een complexe ervaring die diep ingrijpt in het dagelijks leven, zowel fysiek als emotioneel. Het gaat verder dan enkel ongemak; het verstoort elk aspect van het bestaan. Pijn belemmert fysieke activiteiten, beperkt beweging en maakt simpele taken als lopen, tillen, buigen en zelfs opstaan uit bed moeilijk. Geliefde activiteiten worden onmogelijk, wat de levenskwaliteit aantast. Emotioneel gezien zaait pijn frustratie, angst, prikkelbaarheid en depressie. Het constant lijden berooft een persoon van levensvreugde en welzijn. Sociale relaties lijden eronder; isolement loert omdat deelname aan sociale activiteiten moeilijk wordt. Eenzaamheid en het verlies van verbindingen met anderen zijn het gevolg. Samengevat, pijn heeft een diepgaand effect op het dagelijks leven, zowel fysiek als emotioneel. Het begrijpen van deze impact is essentieel en biedt de noodzakelijke steun aan degenen die met pijn moeten leven.

Positieve gezondheid

De zes pijlers van gezondheid bieden een holistische benadering van welzijn, waarbij elk aspect bijdraagt aan een gezonder en gelukkiger leven.

  • Lichaamsfuncties: een gezond lichaam vereist evenwichtige voeding, lichaamsbeweging en rust.
  • Mentaal welbevinden: emotionele stabiliteit en positieve relaties bevorderen innerlijke balans.
  • Zingeving: doel en betekenis in het leven geven richting.
  • Kwaliteit van leven: een gezonde geest en lichaam leiden tot een beter leven.
  • Sociaal-maatschappelijk participeren: relaties en gemeenschapsdeelname verrijken ons leven.
  • Dagelijks functioneren: een gezonde levensstijl verbetert ons dagelijks functioneren en onze algehele gezondheid.

Pijn en uw positieve gezondheid

De zes pijlers van gezondheid zijn van vitaal belang voor het welzijn van een persoon en hebben directe invloed op de levenskwaliteit en maatschappelijke betrokkenheid. Lichamelijke gezondheid omvat aspecten zoals mobiliteit, pijnmanagement en behoud van vitaliteit. Pijn heeft aanzienlijke gevolgen, omdat het beweging beperkt, dagelijkse activiteiten bemoeilijkt en vermoeidheid veroorzaakt, wat de algehele lichamelijke gezondheid beïnvloedt.

Mentaal welzijn omvat emotioneel en cognitief welbevinden, inclusief stressbeheersing en veerkracht. Pijn kan leiden tot angst, depressie en slaapstoornissen, wat het mentale welzijn schaadt. Zingeving gaat over het vinden van betekenis en doel in het leven, en pijn kan deze zoektocht bemoeilijken door dagelijkse beperkingen en sociale isolatie.

Pijn heeft een grote impact op de kwaliteit van leven, omdat het zowel de fysieke als mentale aspecten beïnvloedt. Bovendien belemmert pijn sociale en maatschappelijke betrokkenheid, waardoor werk, sociale activiteiten en gemeenschapsdeelname verminderen. Effectieve pijnmanagement en behandeling zijn cruciaal om de impact op deze belangrijke gezondheidspijlers te verminderen en zo de levenskwaliteit en maatschappelijke betrokkenheid van de patiënt te verbeteren.

Hoe lossen we dit probleem op?

Pijn is een complexe ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel, die vaak verband houdt met weefselschade of de dreiging daarvan. Het bio-psychosociale model biedt een benadering om deze complexiteit te begrijpen, behandelen en voorkomen. Door middel van biomedische, psychologische en sociale aspecten te integreren binnen uw zorg kijken we naar u als geheel, als persoon.

Preventief kunt u als individu actief werken aan deze drie domeinen. Dit zal de zes pijlers van gezondheid versterken en in balans brengen, wat resulteert in een gezonder en gelukkiger leven. Lichamelijk, kunt u denken aan regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet of lichaamsgewicht. Op psychologisch vlak is het verminderen van onnodige stress van belang. In sociale context is het essentieel om een gezonde balans te vinden tussen werk, rust en sociale activiteit.

Als therapeut kunnen we u ondersteunen in effectief pijnmanagement. Dit kan preventief zijn door inzicht te bieden in deze aspecten en het bevorderen van gezond beweeggedrag. Ondanks preventieve maatregelen kan pijn nog steeds optreden, bijvoorbeeld door ongelukken of overbelasting. In dergelijke gevallen sta ik als professional klaar om te helpen bij uw pijnmanagement.

Ik als professional en mijn visie


Na het voltooien van opleidingen in oefentherapie, fysiotherapie en manuele therapie heb ik uitgebreide kennis verworven over pijn.
Als manueel therapeut beschik ik over gespecialiseerde expertise betreft pijnmechanismen, pijntheorieën en pijnpathologie.

Met mijn specialisatie in pijnbestrijding kan ik u helpen om weer pijnvrij te bewegen. Dit bereik ik door gerichte behandelingen, waarbij ik uw pijn nauwkeurig diagnosticeer, educatie geef over de aard en beloop van uw klachten, en specifieke technieken en op maat gemaakte bewegingsinterventies toepas om uw pijn te verlichten.

Mijn visie als professional is dat iedereen pijnvrij moet kunnen bewegen. Als zorgverlener benadruk ik het belang van preventie, met de nadruk op gezond beweeggedrag, een uitgebalanceerd dieet, stressmanagement en harmonie tussen werk en sociale activiteiten. Dit zijn essentiële eerste stappen richting pijnvrij bewegen.

In situaties waar deze aanpak ontoereikend is en u toch pijn ervaart, sta ik als zorgprofessional klaar om u te begeleiden naar pijnvrij bewegen of om uw pijn te verlichten bij specifieke aandoeningen. Hierbij zullen we ons richten op het vergoten van de 6 pijlers van gezondheid door middel van een behandeling vanuit een bio- psychosociaal perspectief.

Openingstijden

Maandag   : 09:00 – 17:30 uur
Dinsdag     : 08:30 – 19:00 uur
Woensdag : 08:30 – 20:00 uur
Donderdag: 09:00 – 17:30 uur
Vrijdag       : 08:30 – 18:00 uur